Tematska konferenca Mednarodne geografske zveze – Dediščinske geografije: politike, raba in upravljanje s preteklostjo

Tematska konferenca Mednarodne geografske zveze – Dediščinske geografije: politike, raba in upravljanje s preteklostjo

27. in 28. maja 2021 je v organizaciji Univerze v Salentu v italijanskem mestu Lecce potekala tematska virtualna regionalna konferenca Mednarodne geografske zveze z naslovom Dediščinska geografija: Politike, raba in upravljanje v preteklosti. Načrtovana je bila sicer v živo v letu 2020, a je njeno uresničitev preprečil izbruh svetovne pandemije COVID-19.

Prispevki z vsega sveta, predstavljeni v 19 sekcijah , so bili s področij podeželske in urbane dediščinske problematike. Prikazana je bila v odnosu do gospodarstva, posebej turizma, trajnostnega razvoja, narave, kulture in politik. Člani interdisciplinarne programske skupine Dediščina na obrobjih smo na konferenci v dveh sekcijah sodelovali s tremi prispevki.

28. maja 2021 sta v sekciji 2 z naslovom Zemljepisna imena kot kulturna dediščina/Place names as a part of the cultural heritage Primož Pipan in Janoš Ježovnik predstavila prispevek Zemljepisna imena kot konfliktna kulturna dediščina v občini Rezija v Furlaniji (Italija)/Place names as a conflicting cultural heritage in the municipality of Resia in Friuli, Italy.

V sekciji 16, naslovljeni Pokrajina kot dediščina: kritični pogled/Landscape as heritage: critical perspectives pa sta bila predstavljena dva prispevka: Čezmejna pokrajina kot dediščina? Spoznanja iz Slovenije – pot, parka in Unesco/Cross-border landscape as heritage? Insights from Slovenia – walk, parks and UNESCO (Marjeta Pisk in Špela Ledinek Lozej) in Sečoveljske soline v Sloveniji kot pokrajinska dediščina/The saltpans of Sečovlje in Slovenia as landscape heritage (Primož Pipan in Maja Topole).Predvideno je, da prispevki slednje sekcije pod uredništvom Giacoma Petenattija še letos izidejo v istoimenski monografiji založbe Routledge.