Projekt E

Projekt E

Projekt E je projekt, ki si odločno želi Evropo. Evropo, ki že obstaja in tisto, ki jo moramo vsi skupaj še iznajti: bolj združeno, tako združeno, da bo presegla koncept naroda, bolj odprto,  tako odprta, da bo presegla koncept Zahoda, in postala afroazijska Evropa. 

Osrednji del projekta je predstava Na poteh Evrope, osredotočena na srečanje Mattie Casona, ki sledi Aleksandru Velikemu – simbolu protislovnega odnosa Evrope s preostalim svetom, med željo po osvajanju in radovednostjo do drugačnosti, in Muhammeda ‘Abd al-Mun’ima, sirskega pesnika, ki je med državljansko vojno pobegnil iz Alepa. 

Predstava, ki se osredotoča na marginalni položaj migranta, kot je Muhammed, in na sporočilnost njegove poezije, bo uprizorjena v 27 prav tako »marginalnih« krajih med Koroško in Kvarnerjem in skušala tako doprinesti k vnovičnemu zagonu evropskega projekta. Več informacij o projektu in predstavi lahko najdete na sledeči spletni strani, seznam prizorišč in urnik pa tule.

Projekt in predstavo etnografsko spremljajo Špela Ledinek Lozej (ZRV SAZU), Nataša Rogelja Caf (ZRC SAZU) in Janinne Schemmer (UNICUM).

Muhammad‘Abd al-Mun’im. Fotografija: Špela Ledinek Lozej, 2024